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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, A. de C. O.; VITAL, B. R.; CARVALHO, A. M. L.; OLIVEIRA, A. C.; PEREIRA, B. L. C.; ANDRADE, B. G. de. Determinação da massa molar de taninos vegetais através da técnica da cromatografia de permeação em gel. Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 38, n. 87, p. 419-429, set. 2010.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. F. N. M; CASTRO, R. V. O.; CARNEIRO, A. de C. O.; LIMA, J. E. de; SANTOS, R. C. dos; PEREIRA, B. L. C.; ALVES, I. C. N. Análise multivariada para seleção de clones de eucalipto destinados à produção de carvão vegetal. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 6, p. 627-635, jun. 2013. Título em inglês: Multivariate analysis for the selection of eucalyptus clones destined for charcoal production.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCORTE, V. B.; BORGES, E. E. de L.; PEREIRA, B. L. C. Adequação da metodologia do teste de tetrazólio para avaliação da viabilidade de sementes de Melanoxylon brauna Schot. Cerne, Lavras, v. 16, n. 3, p. 415-421, jul./set. 2010.

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4.Imagem marcado/desmarcadoDAMÁSIO, R. A. P.; OLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; BARCELOS, D. C.; PEREIRA, B. L. C.; MAGALHÃES, M. A. de; SILVA, C. M. S. da. Perfil térmico e controle da carbonização em forno circular por meio da temperatura interna. Ciência da Madeira, Pelotas, v. 6, n. 1, p. 11-22, Abr. 2015.

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5.Imagem marcado/desmarcadoDAMÁSIO, R. A. P.; PEREIRA, B. L. C.; OLIVEIRA, A. C.; CARDOSO, M. T.; VITAL, B. R.; CARVALHO, A. M. L. M. Caracterização anatômica e qualidade do carvão vegetal da madeira de pau-jacaré (Piptadenia gonoacantha). Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 33, n. 75, p. 261-267, jul./set. 2013.

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6.Imagem marcado/desmarcadoDONATO, D. B.; CASTRO, R. V. O.; CARNEIRO, A. de C. O.; CARVALHO. A. M. L. M.; PEREIRA, B. L. C.; OLIVEIRA, A. C.; BARBOSA, C. J. Determinação da umidade da madeira em tora por diferentes métodos. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 34, n. 80, p. 449-453, out./dez. 2014. Nota científica.

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7.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; BARCELLOS, D. C.; RODRIGUEZ, A. V.; AMARAL, B. M. N.; PEREIRA, B. L. C. Resfriamento artificial em fornos retangulares para a produção de carvão vegetal. Revista Árvore, Viçosa, MG, v. 39, n. 4, p. 769-778, 2015.

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8.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; PEREIRA, B. L. C.; VITAL, B. R.; CARVALHO, A. M. M. L.; TRUGILHO, P. F.; DAMÁSIO, R. A. P. Otimização da produção do carvão vegetal por meio do controle de temperaturas de carbonização. Revista Árvore, Viçosa, MG, v. 37, n. 3, p. 557-566, 2013.

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9.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; VITAL, B. R.; ALMEIDA, W.; PEREIRA, B. L. C. Parâmetros de qualidade da madeira e do carvão vegetal de Wucalyptus pellira F. Muell. Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 38, n. 87, p. 431-439, set. 2010.

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10.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; PEREIRA, B. L. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; CARDOSO JÚNIOR, J. F.; TORRES, C. M. M. E.; REIS, B. E. Avaliação de diferentes marcas de carvão vegetal comercializados na cidade de Viçosa, MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE FLORESTAS ENERGÉTICAS, 1., 2009, Belo Horizonte. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2009. 1 CD-ROM. (Embrapa Florestas. Documentos, 178). Seção: Matéria Prima e Processos de Conversão Energética.

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11.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; ROCHA, M. F. V.; PEREIRA, B. L. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; CARVALHO, A. M. M. L.; VITAL, B. R. Avaliação de diferentes níveis de desbaste nas propriedades da madeira e do carvão vegetal de Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla. Floresta, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 59-68, jan./mar. 2012.

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12.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. C.; SALLES, T. T.; PEREIRA, B. L. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; BRAGA, C. S.; SANTOS, R. C. dos. Viabilidade econômica da produção de carvão vegetal em dois sistemas produtivos. Floresta, Curitiba, v. 44, n. 1, p. 143-152, jan./mar. 2014.

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13.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C. Propriedades de pellets: biomassas, aditivos e tratamento térmico. 2014. 64 f. Tese (Doctor Scientiae) - Programa de Pós-Graduação em Ciência Florestal, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. Orientadora: Ana Márcia Macedo Ladeira Carvalho; Coorientadores: Angélica de Cássia Oliveira Carneiro e Benedito Rocha...

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14.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C.; CARNEIRO, A. DE C. O.; CARVALHO, A. M. M. L.; COLODETTE, J. L.; OLIVEIRA, A. C.; FONTES, M. P. F. Influence of chemical composition of Eucalyptus wood on gravimetric yield and charcoal properties. BioResources, Raleigh, v. 8, n. 3, p. 4574-4592, Aug. 2013.

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15.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; CARVALHO, A. M. M. L.; VITAL, B. R.; OLIVEIRA, A. C.; CANAL, W. D. Influência da adição de lignina kraft nas propriedades de pellets de eucalipto. Floresta, Curitiba, v. 46, n. 2, p. 235-242, abr./jun. 2016.

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16.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C.; CARVALHO, A. M. M. L.; OLIVEIRA, A. C.; SANTOS, L. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; MAGALHÃES, M. A. de. Efeito da carbonização da madeira na estrutura anatômica e densidade do carvão vegetal de Eucalyptus. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 26, n. 2, p. 545-557, abr./jun. 2016.

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17.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C.; OLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. de C. O.; CARDOSO JÚNIOR, J. F.; CASTRO, V. R. de. Avaliação técnica, econômica, financeira e ambiental de um forno container para produção de 4000 MDC. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE FLORESTAS ENERGÉTICAS, 1., 2009, Belo Horizonte. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2009. 1 CD-ROM. (Embrapa Florestas. Documentos, 178). Seção: Sustentabilidade Ambiental, Social e Econômica.

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18.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. L. C.; OLIVEIRA, A. C.; CARVALHO, A. M. M. L.; CARNEIRO, A. de C. O.; VITAL, B. R.; SANTOS, L. C. Correlações entre a relação Cerne/Alburno da madeira de eucalipto, rendimento e propriedades do carvão vegetal. Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 41, n. 98, p. 217-225, jun. 2013.

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19.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, M. P. de C. F.; COSTA, E. V. S.; PEREIRA, B. L. C.; CARVALHO, A. M. M. L.; CARNEIRO, A. de C. O.; OLIVEIRA, A. C. Torrefação de cavacos de eucalipto para fins energéticos. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 87, p. 271-275, jul./set. 2016.

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20.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, A. A. S.; PEREIRA, B, L. C.; CÂNDIDO, W. L.; OLIVEIRA, A. C.; CARNEIRO, A. C. O.; CARVALHO, A. M. M. L. Caracterização de pellets de ponteira de eucalipto. Ciência da Madeira, Pelotas, v. 6, n. 3, p. 232-236, 2015. Artigo apresentado no 2º Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia da Madeira, 2015.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  17/08/2022
Data da última atualização:  22/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  FILETE, C. A.; MOREIRA, T. R.; SANTOS, A. R. dos; GOMES, W. dos S.; GUARÇONI, R. C.; MORELI, A. P.; AUGUSTO, M. I.; ABREU, R. de O.; SIMMER, M. M. B.; CALIMAN, A. D. C.; GUIMARÃES, C. V.; BERILLI, S. da S.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; PARTELLI, F. L.; BERILLI, A. P. C. G.; OLIVEIRA, E. C. da S.; PEREIRA, L. L.
Afiliação:  CRISTHIANE ALTOÉ FILETE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; TAÍS RIZZO MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; ALEXANDRE ROSA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; WILLIAN DOS SANTOS GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; ROGÉRIO CARVALHO GUARÇONI, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; ALDEMAR POLONINI MORELI, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; MARIA IMACULADA AUGUSTO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; RAABE DE OLIVEIRA ABREU, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; MARINALVA MARIA BRATZ SIMMER, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; ALICE DELA COSTA CALIMAN, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; CLEIDIANA VIEIRA GUIMARÃES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; SAVIO DA SILVA BERILLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; AYMBIRÉ FRANCISCO ALMEIDA DA FONSECA, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; FÁBIO LUIZ PARTELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; ANA PAULA CANDIDO GABRIEL BERILLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO; EMANUELE CATARINA DA SILVA OLIVEIRA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; LUCAS LOUZADA PEREIRA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO.
Título:  The new standpoints for the terroir of coffea canephora from Southwestern Brazil: edaphic and sensorial perspective.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Agronomy, v. 12, n. 8, 1931, 2022.
Páginas:  17 p.
DOI:  https://doi.org/10.3390/agronomy12081931
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The sensory profile from the Coffea canephora stands out for being denser, less sweet, presenting less acidity, and having characteristics of a marked aroma of roasted cereals. Coffee is essentially a terroir product, that is, directly influenced by environmental aspects, both natural and anthropic, in this sense, it has been argued that Coffea canephora is linked to the context of inferior coffees in sensory terms by the terroir conditions. This study aimed to characterize and investigate the terroir in different areas of Conilon coffee production, with the application of different fermentation methods, and to observe their possible gains and losses in the sensory quality of Coffea canephora. Cherry coffee samples were collected in six municipalities in the state of Espírito Santo, Brazil, which has an altitude variation from 376 m to 866 m. The study showed that the local characteristics of altitude and temperature directly influence the sensory quality, as well as demonstrated that natural fermentation in a specific altitude zone delivered good results, fixing the terroir factor. Finally, it was demonstrated that induced fermentation helps to improve sensory quality for higher altitude areas, indicating the possibility of reformulating the terroir of Conilon coffee production.
Thesaurus NAL:  Coffea canephora var. laurentii; Coffee products; Edaphic factors; Fermentation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145493/1/Artigo-Agronomy-2022-MAmelia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
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CNPCa - SAPC1608 - 1UPCAP - DD
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